Prečo je železo tak dôležité? Jeho nedostatkom trpia predovšetkým ženy

Dospelý muž má v tele cca 4 g železa, čo je pre približne hmotnosť jedného klinca, ženské telo obsahuje 2,5 g. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide o zanedbateľné množstvo, ale opak je pravdou. Železo je totiž obsiahnuté v červených krvinkách, ktoré zodpovedajú za prenos kyslíka po celom tele. Bez neho by sme sa pochopiteľne neobišli, a preto by sme sa mali o svoje telo starať a zabezpečiť mu dostatočný príjem nielen tohto prvku.
Železo prispieva k správnemu fungovaniu nášho tela, ktoré často berieme ako samozrejmosť.

Za čo všetko mu ale vďačíme?


• lepšie hojenie rán
• ochrana pokožky, silné nechty a zdravé vlasy
• pomáha rastu (zvlášť v období vývoja)
• mentálna i fyzická výkonnosť
• posilňuje imunitný systém


Máte dostatok železa?


Nedostatok železa môže priniesť veľké komplikácie, pretože železo zaisťuje správny prenos kyslíka po tele. Podľa prieskumov trpia nedostatkom železa predovšetkým ženy so silnou menštruáciou, po ktorých nedôjde k doplneniu prvkov. Mali by sme brať do úvahy aj fakt, že naše telo dokáže vstrebať 10-15% z prijatej dávky. Pokiaľ dôjde k poklesu hladiny železa, naše telo nás na to upozorní. Dôležité je ale príznaky neprehliadať a všímať si ich zavčasu.

Aké sú teda symptómy?


• vyčerpanie, ospalosť a svalová únava
• bolesť hlavy (spôsobená nedostatkom kyslíka)
• zadýchanie
• bledá pleť (značí nedostatok hemoglobínu)
• nedôvodná úzkosť
• vypadávanie vlasov a lámanie nechtov


Pokiaľ na sebe spozorujeme tieto príznaky, mali by sme čo najskôr navštíviť lekára, aby sme predišli anémii, ktorá by nás obmedzovala v bežnom živote.


Vegetariánska strava a jej úskalia


V prípade, že sa stravujeme vegetariánsky, by sme si mali upraviť svoj príjem. Železo sa totiž rozlišuje na hem a non-hem. Hem železo je obsiahnuté v živočíšnej potrave a obsahuje skôr hemoglobín. V našom tele sa vstrebáva oveľa lepšie ako druhý typ železa. Non-hem železo je obsiahnuté v rastlinnej potrave a jeho vstrebanie je závislé na našej hladine železa (ak ho máme nedostatok, vstrebeme non-hem železo lepšie). Vstrebanie non-hem železa je tiež silne ovplyvnené zložením konzumovaného pokrmu.


Z ktorých potravín získame železo, aby sme predišli chorobe?


Už bolo spomenuté, že existujú dva typy železa. Z rastlinnej stravy sa nám dostane do krvi 2-20%, zatiaľ čo zo živočíšnej stravy 15-35%. Pokiaľ ale pridáme k jedlu vitamín C, bude absorpcia železa až 6x vyššia.


Potraviny bohaté na železo sú napr. špenát, strukoviny, červené mäso, brokolica, tofu, horká čokoláda, morčacie mäso, tekvicové semienka, pečeň a ostatné vnútornosti či morské plody. Tieto potraviny môžete skombinovať s tými, ktoré obsahujú vitamín C čiže kyselinu askorbovú, napr. s kivi, jahodami, šípkami či petržlenom.


Ak sa snažíte o zvýšenie hladiny železa, dajte si pozor napr. na kyselinu trieslovú, ktorá blokuje jeho príjem. Táto kyselina je obsiahnutá v čiernom čaji, káve a červenom víne.
Najvhodnejšie je prijímať železo zo stravy. Účinný a pohodlný spôsob príjmu predstavujú naše kapsule železa, ktoré sa ľahko prehĺtajú. Odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je 14 mg / deň. Príjem železa by mali nepochybne zvýšiť tehotné ženy, aby bol podporený rast a správny vývoj dieťaťa.

Zdieľajte

Podobné články

#hydratácia Nie je voda ako voda alebo ako na efektívnu hydratáciu?

Nikoho asi neprekvapí, že najväčšie zastúpenie v tele má voda. Bez jej príjmu dokážeme prežiť iba pár dní, zatiaľ čo bez jedla vydržíme až niekoľko mesiacov. Náš ontogenetický vývoj prebieha v plodovej vode, pri narodení obsahuje…

Zobraziť viac
#strava Ako správne kombinovať potraviny

Ak sa po jedle necítime dobre, vnímame akúsi ťažkosť a trápi nás nadúvanie, nemusíme sa hneď strachovať, že sme zjedli niečo zlé. O dosť častejšie je pravda taká, že sme si zvolili zlú kombináciu jedál, ktorá…

Zobraziť viac
#inzulin Potrebujem sladké. Potrebuje ho však aj moje telo?

Ak vám niekedy hlavou preletela myšlienka: “No čo, je to síce zlé pre telo, ale aspoň mi to pomôže na nervy”, získavate členstvo v klube úplne normálnych ľudí . Niečo také totiž už pri sladkom napadlo…

Zobraziť viac
0