Pár zaujímavostí o účinkoch krilového oleja

Krilový olej zažil v posledných rokoch veľký boom a stal sa obľúbeným doplnkom stravy. O čo ale ide a prečo je vlastne tak zdravý? V čom je odlišný od rybieho oleja? A aké sú výhody užívania? Všetko začína u pancierovky antarktickej, ktorá žije v ľadových vodách Antarktického oceánu. Krilový olej má preukázateľne pozitívne účinky na ľudské telo, čo dokazuje množstvo výskumov, ktoré potvrdili, že podporuje:

• zdravú funkciu pečene
• ochranu srdca
• zdravie mozgu a jeho kondíciu
• imunitný systém
• zdravú pleť a pokožku

Prečo sú pre nás omega-3 mastné kyseliny dôležité?

Krilový olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre znižovanie hladiny triglyceridov. Skrátene TGL totiž ovplyvňujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, do ktorých sa radia ochorenia srdca a ciev. Najvýznamnejšími prvkami omega-3 sú kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). EPA podporuje zníženie hladiny cholesterolu, pôsobí na kvalitu ciev a má protizápalové účinky. DHA je dôležitá predovšetkým pre dojčiace matky. Má zásluhu na správnom vývoji dieťaťa, podporuje mentálny vývoj a schopnosť sústrediť sa.

Niektorí ľudia môžu trpieť nedostatkom omega-3, ktorý sa prejavuje predovšetkým:


• srdcovými problémami
• depresiou a nízkou hladinou energie
• problémami so zrakom
• horšou duševnou výkonnosťou
• bolesťami kĺbov a studenými končatinami
• priberaním na váhe

Krilový vs. rybí olej

Prospešné sú oba, o tom niet sporu. Rybí tuk sa ale odporúča o niečo menej. Obsahuje síce potrebné omega-3 mastné kyseliny, ale zato je väčšina rýb kontaminovaná toxínmi, ortuťou a ťažkými kovmi. Má tiež nízky obsah antioxidantov a omega-3 sú viazané na glyceridy.
V krilovom oleji sa viažu omega-3 na fosfolipidy, čo zvyšuje ich vstrebateľnosť v ľudskom tele. Naviac má 48 krát vyšší obsah antioxidantov ako rybí tuk. Jeho jedinečnosťou je tiež to, že obsahuje astaxantín, ktorý má silný antioxidačný účinok a má vplyv na posilnenie imunity.

Ako získame omega-3 mastné kyseliny?

Najlepším zdrojom sú tučné morské ryby a morské plody. Na Slovensku k nim ale bohužiaľ nemáme tak dobrý prístup ako prímorské štáty, a možno práve preto sme tak vysoko v rebríčku krajín s častým výskytom kardiovaskulárnych chorôb. Priemerne by sme totiž mali jesť ryby minimálne dvakrát týždenne, čo podľa prieskumov väčšina Slovákov nerobí.

Podľa výskumu Štátneho zdravotného ústavu má polovica slovenských dojčiacich žien v materskom mlieku nedostatok DHA, ktorá zodpovedá za správny vývoj mozgu dieťaťa.

Mali by sme myslieť aj na to, že čím viac prijímame omega-6, tým viac by sme mali prijímať omega-3, keďže tieto kyseliny musia byť vyvážené. Správny pomer by mal byť 2:1 až 4:1. Ľudia, ktorí nedbajú na pestrý jedálniček, môžu mať tieto hladiny rozhodené už len preto, že z bežnej slovenskej stravy prijímajú viac omega-6. Aj preto je dôležité zaradiť do svojho jedálnička aspoň 2x týždenne ryby alebo morské plody. Inou alternatívou môžu byť kapsule z krilového oleja, vďaka ktorým sa nám nestane, že by sme zabúdali na príjem omega-3.

Zdieľajte

Podobné články

#inzulin Potrebujem sladké. Potrebuje ho však aj moje telo?

Ak vám niekedy hlavou preletela myšlienka: “No čo, je to síce zlé pre telo, ale aspoň mi to pomôže na nervy”, získavate členstvo v klube úplne normálnych ľudí . Niečo také totiž už pri sladkom napadlo…

Zobraziť viac
#biohacking Metóda grounding: Spojte sa s vlastným telom

Grounding alebo earthing. Dva názvy, jedna metóda. Do slovenčiny sa prekladá ako uzemňovanie a v poslednej dobe je vyzdvihovaná ako metóda, vďaka ktorej sa dokážeme spojiť so svojim telom. O čo vlastne ide? Už od počiatku…

Zobraziť viac
#spiritualita Šišinka ako liek na dlhovekosť? Aké tajomstvo “tretie oko” ukrýva?

Ako už samotný názov napovedá, šišinka, čiže epifýza pripomína malú šišku, ktorá sa nachádza v medzimozgu a plní jednu z najdôležitejších funkcií organizmu. Tento malý orgán sa tiež nazýva “tretie oko” a je zahalený tajomstvom. Je…

Zobraziť viac
0