Nie je voda ako voda alebo ako na efektívnu hydratáciu?

Nikoho asi neprekvapí, že najväčšie zastúpenie v tele má voda. Bez jej príjmu dokážeme prežiť iba pár dní, zatiaľ čo bez jedla vydržíme až niekoľko mesiacov. Náš ontogenetický vývoj prebieha v plodovej vode, pri narodení obsahuje telo človeka 80% vody a v dospelosti sa jej hodnota znižuje na stále vysokých 60%. Je preto samozrejmé, že bez správnej hydratácie nie je naše telo schopné fungovať. Čo sa ale pod spojením správna hydratácia skrýva?

V spojitosti s pitným režimom býva mnohokrát zdôrazňované, že by mal dospelý človek vypiť priemerne 3 litre vody denne. Málokto ale pripomína, že vodu neprijímame len pitím tekutín, ale aj stravou. Práve táto zložka je však pre telo veľmi dôležitá, a to z dôvodu, že ovocie a zelenina obsahujú organickú štruktúrovanú vodu, ktorá má na ľudský organizmus pozitívne účinky. Ide totiž o vodu, ktorej sila sa skrýva vo vlastnom usporiadaní alebo v štruktúre, vďaka ktorej je voda mäkšia, má vysokú mikrobiologickú stabilitu a nižšie povrchové napätie ako klasická voda z kohútika s kokteilom prvkov, ktoré môžu byť dlhodobo škodlivé. Štruktúrovanú vodu môžeme ochutnať aj v studničke a zároveň si overiť, že je lahodnejšia a jemnejšia ako voda s prímesou, čo je dané vyšším množstvom antioxidantov.

De/hydratácia


Príjem správneho množstva tekutín je pre telo zásadný, a o to viac pri fyzickej námahe. Pri zvýšenej svalovej práci sa zvyšuje aj telesná teplota a respirácia. Vhodná teplota pre metabolické procesy je však 37 °C, a preto sa naše telo snaží pri vyššej teplote ochladzovať potením, pri ktorom zároveň strácame množstvo iónov, predovšetkým sodík. Ak nedochádza pri fyzicky náročnej aktivite či pri horúčke k doplňovaniu vody aj minerálov, nastáva dehydratácia s príznakmi, akými je únava, nevoľnosť a bolesť hlavy. Varovným signálom nedostatku tekutín je sýto žltá farba moču. Pri športových výkonoch je vhodné si strážiť množstvo tekutín zvážením sa pred a po výkone. Rozdiel nám určuje množstvo vypotených tekutín, ktoré by sme mali nahradiť.

Majte na pamäti, že nie každá tekutina dokáže telo hydratovať. Zelené čaje alebo káva nie sú vhodné na hydratáciu, avšak vždy záleží na množstve kofeínu či diuretických účinkov daného čaju (teda akou mierou podporuje vylučovanie vody z tela). Skôr ako pochutiny a nie tekutiny by sme mali vnímať aj mlieko, sýtené a sladené nápoje či ovocné šťavy.

Ako na správnu hydratáciu?


Najvhodnejšou tekutinou pre správnu hydratáciu je organická štruktúrovaná voda. Jej príjem môžeme hravo spojiť s doplňovaním vitamínov a minerálov, a to farebným jedálničkom. Najvhodnejšími potravinami plnými vody sú uhorka, vodný melón, paradajky, stopkový zeler, špenát, grep, brokolica alebo reďkovka. Do niektorých by sme to možno na prvý pohľad nepovedali, ale všetky sú tvorené viac ako z 90% práve vodou. Nemôžeme však svoj pitný režim postaviť iba na jedle, a preto nie je ďalším tipom nič iné ako kvalitná voda zo studničky. Tá nám doma síce z kohútika netečie, ale môžeme si ju vytvoriť pomocou medeného hrnčeka, ktorý vodu obohacuje o potrebné látky. O princípe premeny vody pomocou hrnčeka si môžete prečítať tu.

Zdieľajte

Podobné články

#strava Ako správne kombinovať potraviny

Ak sa po jedle necítime dobre, vnímame akúsi ťažkosť a trápi nás nadúvanie, nemusíme sa hneď strachovať, že sme zjedli niečo zlé. O dosť častejšie je pravda taká, že sme si zvolili zlú kombináciu jedál, ktorá…

Zobraziť viac
#inzulin Potrebujem sladké. Potrebuje ho však aj moje telo?

Ak vám niekedy hlavou preletela myšlienka: “No čo, je to síce zlé pre telo, ale aspoň mi to pomôže na nervy”, získavate členstvo v klube úplne normálnych ľudí . Niečo také totiž už pri sladkom napadlo…

Zobraziť viac
#biohacking Metóda grounding: Spojte sa s vlastným telom

Grounding alebo earthing. Dva názvy, jedna metóda. Do slovenčiny sa prekladá ako uzemňovanie a v poslednej dobe je vyzdvihovaná ako metóda, vďaka ktorej sa dokážeme spojiť so svojim telom. O čo vlastne ide? Už od počiatku…

Zobraziť viac
0