Ako správne kombinovať potraviny

Ak sa po jedle necítime dobre, vnímame akúsi ťažkosť a trápi nás nadúvanie, nemusíme sa hneď strachovať, že sme zjedli niečo zlé. O dosť častejšie je pravda taká, že sme si zvolili zlú kombináciu jedál, ktorá je pre naše telo ťažká na strávenie. Každý typ potraviny totiž vyžaduje iný typ tráviacich enzýmov, odlišné pH v žalúdku a dobu trávenia. Pri procese spracovania potom vznikne mix chemických látok, ktorý vyvoláva nepríjemné pocity, a samotné trávenie nám potom uberá energiu, ktorú by sme mali z jedla skôr získavať.

Hriešne kombinácie

Niektoré recepty sa odovzdávajú z generácie na generáciu a sú tak zažité, že by nás ani nenapadlo sa nad nimi pozastavovať. Jednou z hriešnych kombinácií sú ale napr. zemiaky s maslom, ktoré majú vysoký glykemický index. Kvôli nemu nie je maslo využité ako zdroj energie, ale uloží sa do organizmu. Ďalším príkladom nevhodnej kombinácie je morská ryba s kapustovitou zeleninou. Ryby sú skvelým zdrojom jódu, ale keď si k nim dáme napríklad brokolicu, vstrebateľnosť jódu do organizmu sa výrazne obmedzuje. Neodporúčanou kombináciou sú aj bielkoviny so škrobmi. Trávenie sacharidov je rýchle, ale bielkoviny v tráviacom trakte vydržia nejaký čas. Táto reakcia môže vyvolať kvasenie a hnitie potravín v žalúdku.

Päť pravidiel pre jednoduchšie kombinovanie potravín

Snažte sa oddeliť ovocie podľa druhu, a to podľa kyslého a sladkého. V ovocnom šaláte sa neodporúča kombinovať napr. pomaranče s banánmi, pretože kombinácia kyslého ovocia so sacharidmi spôsobuje nadúvanie. K ovociu sa naopak skvele hodí listová zelenina, ktorú môžeme pridať do smoothie, dobré je aj v kombinácii s orechmi, semienkami a rastlinnými bielkovinami. Na škodu tiež nie je jedenie ovocia samotného. Pokiaľ je totiž trávené s „pomalšou“ potravinou, začína v žalúdku kvasiť.

Zeleninu s nízkym obsahom cukrov a vysokým obsahom vody tvorí neškodné duo takmer s čímkoľvek. Surová zelenina je tzv. neutrálna, pretože nemá žiadne obmedzenia, rovnako tak sú neutrálne rôzne sladidlá a korenia.

Nekombinujte rôzne druhy bielkovín, pretože majú odlišnú dobu trávenia. Na spracovanie mäsa je potrebný dlhší čas, než je to u vajec alebo syrov. K živočíšnym bielkovinám nie je vhodné pridávať potraviny bohaté na škrob a ako už bolo spomenuté vyššie, neoplatí sa ani kombinovať bielkoviny so škrobmi.

Škroby sa hodia k zelenine a nesladkému ovociu. Horšiu kombináciu potom tvoria s kyselinami, ovocím, olejom či živočíšnymi bielkovinami. Trávenie škrobov spomaľujú oleje, nie je to však problém, pokiaľ tvoria škroby a sacharidy iba 20 % zásadotvornej stravy.

Strukoviny je najlepšie kombinovať so zeleninou či škrobmi, pretože už samotné obsahujú určité množstvo škrobu.

Zdieľajte

Podobné články

#hydratácia Nie je voda ako voda alebo ako na efektívnu hydratáciu?

Nikoho asi neprekvapí, že najväčšie zastúpenie v tele má voda. Bez jej príjmu dokážeme prežiť iba pár dní, zatiaľ čo bez jedla vydržíme až niekoľko mesiacov. Náš ontogenetický vývoj prebieha v plodovej vode, pri narodení obsahuje...

Zobraziť viac
#inzulin Potrebujem sladké. Potrebuje ho však aj moje telo?

Ak vám niekedy hlavou preletela myšlienka: “No čo, je to síce zlé pre telo, ale aspoň mi to pomôže na nervy”, získavate členstvo v klube úplne normálnych ľudí . Niečo také totiž už pri sladkom napadlo...

Zobraziť viac
#biohacking Metóda grounding: Spojte sa s vlastným telom

Grounding alebo earthing. Dva názvy, jedna metóda. Do slovenčiny sa prekladá ako uzemňovanie a v poslednej dobe je vyzdvihovaná ako metóda, vďaka ktorej sa dokážeme spojiť so svojim telom. O čo vlastne ide? Už od počiatku...

Zobraziť viac
0